niedziela, 12 kwietnia 2009

Oczyszczanie czarną rzepą


Receptura
10kg dobrze oczyszczonej czarnej rzepy ze skórką.
300g miodu

Wykonanie
Rzepę rozdrobnić (np. przepuścić przez maszynkę do mięsa) Wytłoczyny przepuścić przez sokowirówkę.
Sok przelać do szklanych butelek zakorkować szczelnie zamknąć korkiem i Odstawić do lodówki.
Wytłoczymy zalać miodem przesypać do miski lub garnka, zamknąć pokrywką i odstawić do suchego ciepłego miejsca. Przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Dawkowanie
1 mała łyżeczka soku godzinę po jedzeniu.
Jeśli nie wystąpią skutki uboczne ( czytaj poniżej) dawkę po 7 dniach zwiększyć do 2-3 łyżeczek.
Po wypiciu całego soku: 1-2 łyżki stołowe zakwaszonych wytłoczyn jeść podczas posiłków.

Skutki uboczne i środki zapobiegawcze
Jeśli pojawi się ból wątroby (ponieważ zachodzi oczyszczanie pęcherzyka żółciowego z kamieni i soli)ogrzewać wątrobę termoforem lub poduszką elektryczną przez 40 minut.

Zachowaj ostrożność!
W czasie zażywania soku z rzodkwi unikaj ostrych, kwaśnych produktów oraz ogranicz spożywanie chleba, mleka, ryb i produktów mlecznych.

3 komentarze:

ERROR 404 pisze...

Fajny artykuł :)

Anonimowy pisze...

Możesz też zastosować Proszek Zasadowy. Więcej informacji znajdziesz na http://zdrowysklep.com.pl/proszek-zasadowy.html

Anita Prokop pisze...

ok