Kwas moczowy
Kwas moczowy (2,6,8-trioksypuryna) pochodna puryny. Wzór sumaryczny: C5H4O3N4. Tworzy białe kryształy trudno rozpuszczalne w wodzie. Kryształy kwasu moczowego w temperaturze 400°C rozkładają się, wydzielając cyjanowodór. Łatwo ulega tautomerii keto-enolowej.
U zwierząt tzw. urykotelicznych (ptaki, większość gadów, niektóre owady i ślimaki lądowe) do 90% zbędnego azotu wydala się jako kwas moczowy. U ssaków kwas moczowy występuje w małych ilościach we krwi, wątrobie, śledzionie i w moczu. U człowieka i małp człekokształtnych jest końcowym produktem przemiany metabolizmu zasad purynowych pochodzących z pokarmu, z syntezy de novo oraz z rozpadu endogennych kwasów nukleinowych.
Około 75% kwasu moczowego jest wydalane z moczem, 25% przechodzi do przewodu pokarmowego i jest rozkładane przez bakterie jelitowe. Stężenie kwasu moczowego we krwi osób zdrowych wynosi 150-475 µmol/l (2,5-8 mg/dl). Z moczem wydala się średnio 500 mg kwasu moczowego w ciągu doby w postaci wolnej lub w formie soli (zależnie od pH moczu). Kwas moczowy jest trudno rozpuszczalny w wodzie i w środowisku kwaśnym może odkładać się w stawach i w nerkach tworząc kamienie moczanowe. W środowisku zasadowym tworzy łatwo rozpuszczalne moczany. (pl.wikipedia.org)
Kwas moczowy może doprowadzić do takich chorób i zaburzeń jak:
- choroby stawów
- choroby kości
- reumatyzm
- podagra
- artretyzm
- osteoporoza
- bóle w kręgosłupie
- egzemy skórne
- może doprowadzić do cukrzycy
- otyłość
- nadciśnienie
- bóle głowy
- migreny
- bezsenność
Objawy zewnętrzne sugerujące nagromadzenie kwasu moczowego w organizmie:
- Skóra twarzy na nosie i policzkach pokryta widocznymi naczyniami krwionośnymi.
Kwas moczowy odkłada się w organizmie przede wszystkim z powodu spożywania dużych ilości pokarmów pochodzenia białkowego (mleko, wędliny, mięso).
Nadmiar kwasu moczowego można usunąć z organizmu bardzo prostym sposobem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz