czwartek, 6 listopada 2008

Przepis WZORCOWY wypieku chleba (mini chlebki).

Przepis przesłał Pan Benedykt z Gdyni.

Ryż biały (lepiej się klei) oraz kaszę jaglaną gotujemy w jednym garnku ok. 15-20 min., odcedzamy wodę i przyprawiamy solą kamienną nie oczyszczoną, również pieprzem. 

Dużą łyżką stołową nabieramy wcześniej zmieszany ryż z kaszą i z takiej objętości formujemy cienkie „mini chlebki” (ugniatamy masę palcami). 
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. 
Pieczemy w piekarniku (temp. 200oC przez ok. 30 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. „przyrumienienia”.
Chleb taki nie zawiera toksyn, szczuplejemy i mamy dużo energii. Opisano to w książce pt."PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku."(Autorem jest: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie).

Brak komentarzy: